Simpoziumi “Milan Šufflay dhe shqiptarët”

Me rastin e ngjarjes për 100 vjetorin e Pavarësisë së Republikës së Shqipërisë dhe 4 vjetorin e Pavarësisë së Republikës së Kosovës, si dhe vdekjen e studiuesit dhe historianit të shquar shqiptar Milan Šufflay, Këshilli i Shqipërisë Pakica Kombëtare në Zagreb në bashkëpunim me shoqatën Kroate nën kujdesin e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë dhe Kosovës, më 27 shkurt në Zagreb, në sallën e Matica Hrvatska, ai organizoi një simpozium me temë: “Milan Šufflay dhe Shqiptarët “.

Merrnin pjesë: Përfaqësues të Ambasadës Shqiptare në Zagreb, Ambasador, HE EP Qazimi, N.E. В.Садику; Ministër-Këshilltar M. Shahini, Ministër-Këshilltar R. Saliu, Përfaqësues i Ministrisë së Kulturës të Republikës së Kroacisë; përfaqësues të shoqatave kroate dhe shqiptare, përfaqësues të këshillave të pakicave në Zagreb, si dhe anëtarë të komunitetit shqiptar.

Fjalët përshëndetëse u bënë nga: HE, Ambasadori Valdet Sadiku; Presidenti i Këshillit të Pakicës Kombëtare Shqiptare të Qytetit të Zagrebit Gzim Rexhepi, Presidenti i shoqatës “Milan pl. Šufflay “Mr.sc. Darko Sargak dhe një përfaqësues i Ministrisë së Kulturës të Republikës së Kroacisë.

Ligjërues të simpoziumit ishin: Prof. Emeritus Zvonimir Šeparović – ish Ministër i Punëve të Jashtme të Republikës së Kroacisë, Prof. Dr. Josip Jurčević, Akademik Pajazit Nushi, Prof. Dr. Aleksandar Stipčević, Prof. Dr. Zef Mirdita dhe Shqiptari Ambasadori, HE E. Dr. Pëllumb Qazimi.

Midis temave të leksionit, ndër të tjera, simpatia e Dr. Milan Shufflay për popullin shqiptar, lidhjet e ngushta me Shqipërinë, pranimi dhe argumentimi shkencor i tezës së tij mbi origjinën e drejtpërdrejtë të shqiptarëve nga ilirët, si dhe autoktonia e tyre në territoret shqiptare, ishin këto. dr. sc Milan Shufflay mbrojti deri në fund të jetës së tij.

Me vdekjen e Dr. Shuffley, albanologjia ka humbur një nga imituesit e saj kryesorë, studimet e të cilit janë edhe sot me vlerë të lartë dhe pothuajse të pazëvendësueshëm. Për nder të punës së këtij të famshmi

Shkencëtarit dhe albanologut, në shenjë mirënjohje të shqiptarëve, në nëntor 2002. u dekorua nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Dr. sc. Alfred Mojsi me “Naim Frashëri Zlatni, me motivacionin: – Për kontribut të jashtëzakonshëm në studimet shqiptare, për karakterin shkencor dhe objektiv të mbrojtjes së çështjes shqiptare në veprën e tij.