Simpozij “Milan Šufflay i Albanci”

Povodom manifestacije za 100-godišnjicu Neovisnosti Republike Albanije i 4-godišnjicu Neovisnosti Republike Kosova, kao i povodom obilježavanja smrti istaknutog albanologa i povijesničara Milana Šufflaya, Vijeće albanske nacionalne manjine grada Zagreba u suradnji sa hrvatskom udrugom „Dr.Milan pl.Šufflay“ i pod patronatom Ambasade Republike Albanije i Kosova, 27. veljače u Zagrebu, u sali Matice Hrvatske organizirao je simpozij sa temom: “Milan Šufflay i Albanci”.

Prisustvovali gosti: Predstavnici albanskog veleposlanstva u Zagrebu, veleposlanik, Nj. E. P. Qazimi, Nj.E. V.Sadiku; ministrica-savjetnica M. Shahini, ministar-savjetnik R. Saliu, predstavnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske; predstavnici hrvatskih i albanskih udruga, predstavnika manjinskih vijeća u Zagrebu, kao i članova zajednice albanaca.

Pozdravnu riječ su održali: Nj.E., ambasador Valdet Sadiku; predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine grada Zagreba Gzim Rexhepi, predsjednik udruge “Milan pl. Šufflay “Mr.sc. Darko Sargak i predstavnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Predavači simpozija bili su: Prof emeritus Zvonimir Šeparović – bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, prof dr. Josip Jurčević, akademik Pajazit Nushi, prof.dr.sc.Aleksandër Stipčević, prof.dr.Zef Mirdita i albanski veleposlanik, Nj. E. dr. Pëllumb Qazimi.

Sa predavačkih tema među ostalima se naglasilo simpatija dr.Milana Shufflaya prema albanskom narodu, bliskih veza s Albanijom, prihvaćanje i argumentacija u znanstvenom smislu njegove teze o izravnom podrijetlu Albanaca od Ilira, kao i njihova autohtonost u albanskim teritorijima, bile su ovo teze koje je dr. sc. Milan Shufflay branio sve do kraja svog života.

Sa smrću dr.Shufflaya, albanologija je izgubila jednog od glavnih podražavatelja, čije su studije čak i danas visoke vrijednosti i gotovo nezamjenjive. U čast radu ovom poznatom

Znanstveniku i albanologu, kao znak zahvalnosti albanaca, u studenom 2002. je odlikovan od predsjednika Republike Albanije, dr. sc. Alfreda Mojsija sa “Naim Frasheri Zlatni, s motivacijom: – Za izniman doprinos u albanologijskim studijama, za znanstveni i objektivni karakter obrane albanskog pitanja u svom radu.