Simpozij “100 godina Albanske države”

U okviru 100-godišnjice proglašenja neovisnosti Republike Albanije, Vijeće albanske nacionalne manjine grada Zagreba uz potporu Veleposlanstva Republike Albanije je 5. lipnja 2012. u Novinarskom Domu u Zagrebu je organiziralo simpozij 100 godina Albanske države.Sudjelovale su hrvatske i albanske ličnosti: Veleposlanik Republike Albanije Nj. E. Pellumb Qazimi, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Albanije dr. sc. Alfred Mojsiu, pročelnik Ureda gradonačelnika Zagreba, mr. sc. Miro Laco, stručni savjetnik Službe za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama, vjerskim zajednicama i civilnim društvom Grada Zagreba Željko Zaninović, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj Aleksandar Tolnauer; zamjenik veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Brian Hoyt Yee, Zagrebački Imam Hafiz Aziz Alili, profesori A. Stipčević i Zef Mirdita, predstavnici vijeća i albanskih udruga u Hrvatskoj, kao i predstavnici vijeća nacionalnih manjina Zagreba.

Simpozij je vodila Dorotea Kerni, dok su govor otvaranja i pozdrave održali:

Predsjednik Vijeća dr. Gzim Redžepi koji je pozdravio goste, predavače i sve prisutne
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić
Predstavnik Grada Zagreba, mr. sc. Miro Laco
Veleposlanik Republike Albanije, NJ. E. Pellumb Qazimi, koji je pohvalio organizatore za ovaj znanstveni simpozij koji odjekuje u povijesti 100 godina albanske države.
Predavači simpozija:

Bivši predsjednik Albanije dr. sc. Alfred Mojsiu održao je predavanje s temom: “100 godina neovisnosti Albanije” kojom je istaknuo da je proglašenje neovisnosti dio onih povijesnih događaja koji obilježavaju faze u povijesnom procesu.
Ravnatelj Instituta za povijest Albanije, akademik Beqir Meta u svom radu s temom “Dijaspora i počeci albanske države” dao je povijesni pregled doprinosa organizacije “Vatra” kao najmoćnije i trajne organizacije iz dijaspore.
Voditelj Odsjeka za povijest za razdoblje neovisnosti u Institutu za povijest Albanije, akademik Marenglen Verli u predavanju pod nazivom “Pitanje Kosova i stabilnosti Albanske države” je napravio kronološku analizu kako su isprepletena zbivanja na Kosovu i Albanskoj državi od 17. prosinca 1912.
Akademski voditelj na Sveučilištu “FON” Gostivara, prof. dr. sc. Zeqirja Idrizi u svom radu s temom “Derali i uloga Mehmeta Paše Deralija o proglašenju neovisnosti“ “dao je kratak sažetak o ulozi i radu velikog domoljuba, intelektualca, vojnog stratega, političara i prvog albanskog ministra obrane Mehmeta Hasana Deralije.
Prof dr. sc. Muhammed Shatri, bivši znanstveni radnik Instituta za povijest Kosova u svom radu pod nazivom “Kratki prikaz o Albaniji i Albancima od kraja Otomanske vladavine” povijesnim činjenicama je utvrdio stvarni opseg albanskog teritorija, administrativnu podjelu, sastav stanovništva do kraja 1912., navodeći i definiranje ideologa i znanstvenika Sami Frasheria o opsegu etničke Albanije na Balkanu.
Zvuk gitare studenta L. Peretića glazbene škole “Pavla Markovca” ovaj simpozij učinio je još ugodnijim, a zanimanje sudionika, posebno studenata koji su došli slušati o novijim povijesnim činjenicama u vezi ovog događaja bio je jedinstven. Nadalje, pravni savjetnik Službe za promicanje ljudskih prava Grada Zagreba Željko Zaninović izrazio je komplimente za simpozij na ovoj razini i naglasio da ima povijesnu i kulturnu vrijednost ne samo za Albance, nego i za Hrvate jer im daje priliku da saznaju više povijesti albanskog naroda.

Ponosimo se da je nizu kulturnih manifestacija povodom 100-obljetnice albanske neovisnosti koje se održavaju u Albaniji, u dijaspori i u Hrvatskoj dodan i ovaj znanstveni simpozij. Ugledni povjesničari i predavači ovog simpozija su izrazili i svoju iskrenu zahvalnost za naše gostoprimstvo te posebno istaknuli organizacijski tim Vijeća u njihovoj visokoj razini profesionalnosti.