Promocija knjige Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa

U Zagrebu, 23. studenog 2011. godine u Knjižnici Bogdan Ogrizović Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Središnja knjižnica albanaca i Ibis grafika d.o.o. promovirali su knjigu Prof. Aleksandra Stipčevića “Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa”.

Prisustvovali gosti: veleposlanik Republike Albanije, Nj.E. Pellumb Qazimi, veleposlanik Republike Kosova, Nj.E. Valdet Sadiku, ministar-savjetnik Republike Makedonije, Redžep Saliu, predstavnici albanske udruge Zagreba, predstavnici Vijeća nacionalne manjine Grada Zagreba i simpatizeri kulture, albance i hrvate.

Promociju je vodila Dorotea Kerni, u ime nakladnika Ibis grafike publici obraćao je Krešimir Krnic, a u ime organizatora je pozdravila zamjenica predsjednika Vijeća albanske manjine Grada Zagreba Mirjam Deponte. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Zef Mirdita, prof. dr. sc. Martin Berishaj i akademik Radoslav Katičić i sam autor, prof. dr. sc. Aleksandar Stipčević.

Prof. dr. sc. Martin Berišaj, politolog, direktor Centra za albanske studije Albanca u Ljubljani istakao koliko je ova knjiga i značajna za Albance općenito, a ne samo za Arbanase i što iz nje “pravi” Albanci mogu naučiti o sebi samima. Prof. dr. sc. Zef Mirdita u svome izlaganju je upoznao nazočne sa sadržajem knjige. Akademik Radoslav Katičić zaključio je „kako je ova knjiga izuzetna i nemjerljivo vrijedna za hrvatsku kulturu, spretno formulirajući da bismo je mogli nazvati, krunom autorova stvaralaštva, kad i druge njegove knjige ne bi bile jednako dobre!“

Predstavljanje knjige završilo je pričanjem priča na arbanaškom govoru koje je ispričao ing. Klaudio Stipčević i esejističkim tekstom Ivice Metešića o Aleksandru Stipčeviću.