Izložba “Hrvatska i Albanija iz zraka”

U galeriji „Zvonimir“ Ministarstva Obrane R. Hrvatske, 9. ožujak 2011.godinu, ministar obrane Davor Božinović otvorio izložbu umjetničkih fotografija Nenada Reberšaka i Alketa Islamija pod nazivom: „Hrvatska i Albanija iz zraka“.

Izložbu hrvatskog i albanskog autora organizirali su MORH i Veleposlanstvo R. Albanije u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade R.H. gđe. Jadranke Kosor, u povodu druge godišnjice primanja dvije prijateljske zemlje u punopravno članstvo NATO-a. Taj projekt podržali su i financirali Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke Županije i Zajednica albanaca Grada Zagreba.

Ministar Božinović, otvarajući izložbu, podsjetio je na golemu energiju i znanje koje su Albanija i Hrvatska uložili u ostvarivanje strateškog političkog cilja – članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Ova izložba podsjećanje je na taj važan, povijesni trenutak, ali i poticaj dobrim albansko – hrvatskim odnosima.

Veleposlanik R. Albanije, g. Pëllumb Qazimi je naglasio da, “autori Nenad Reberšak i Alket Islami su uložili golemi umjetnički napor darujući nam jedan neobičan pogled na ljepote dvaju prijateljskih zemalja”

“Pogled iz zraka koji je uhvaćen na izloženim fotografijama, je naglasio Alket Islami, otkriva iste zemljopisne slike i brojne sličnosti između Hrvatske i Albanije”. Nenad Reberšak je rekao “Biti slobodan kao ptica, to je ono što Alket i ja fotografirajući iz zraka živimo. Odlučili smo taj osjećaj podijeliti s vama”.