Simpoziumi “100 vjet e shtetit shqiptar”

Si pjesë e 100 vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Republikës së Shqipërisë, Këshilli i Pakicës Kombëtare Shqiptare të Qytetit të Zagrebit, me mbështetjen e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë, Qershor 2012 në Shtëpinë e Gazetarëve në Zagreb organizoi një simpozium 100 vjeçar të shtetit shqiptar. Personalitetet kroate dhe shqiptare morën pjesë: Ambasadori i Republikës së Shqipërisë HE E. Pellumb Qazimi, ish Presidenti i Republikës së Kroacisë Stjepan Mesić, ish Presidenti i Republikës së Shqipërisë dr. Sc. Alfred Mojsiu, Shef i Zyrës së Kryetarit të Komunës së Zagrebit, M.Sc. sc Miro Laco, këshilltar ekspert i Shërbimit për Promovimin e të Drejtave të Njeriut, Barazinë Gjinore, Marrëdhëniet me Pakicat Kombëtare, Komunitetet Fetare dhe Shoqërinë Civile të Qytetit të Zagrebit Zheljko Zaninović, President i Këshillit për Pakicat Kombëtare në Kroaci Aleksandar Tolnauer; Zëvendës Ambasadori i Shteteve të Bashkuara Brian Hoyt Yee, Zagreb Imam Hafiz Aziz Alili, Profesorët A. Stipčević dhe Zef Mirdita, përfaqësues të këshillave dhe shoqatave shqiptare në Kroaci, si dhe përfaqësues të Këshillit të Pakicave Kombëtare të Zagrebit.

Simpoziumi u drejtua nga Dorotea Kearney, ndërsa fjalën e hapjes dhe përshëndetjet e mbajtën:

Kryetari i Këshillit Dr. Gzim Redžepi i cili përshëndeti të ftuarit, lektorët dhe të gjithë të pranishmit
Ish Presidenti i Republikës së Kroacisë Stjepan Mesić
Përfaqësuesi i Qytetit të Zagrebit, z. sc Miro Laco
Ambasadori i Republikës së Shqipërisë, NJ. E. Pellumb Qazimi, i cili vlerësoi organizatorët për këtë simpozium shkencor që bën jehonë në historinë e 100 viteve të shtetit shqiptar.
Ligjërues të simpoziumit:

Ish Presidenti i Shqipërisë Dr. sc. Alfred Mojsiu mbajti një leksion me temë “100 vjet pavarësi të Shqipërisë”, duke theksuar se shpallja e pavarësisë është pjesë e atyre ngjarjeve historike që shënojnë etapat në procesin historik.
Drejtori i Institutit të Historisë Shqiptare, Akademik Beqir Meta, në punën e tij për “Diasporën dhe fillimet e shtetit shqiptar” dha një pasqyrë historike të kontributit të organizatës “Zjarri” si organizata më e fuqishme dhe e qëndrueshme në diasporë .
Shefi i Departamentit të Historisë për periudhën e pavarësisë në Institutin e Historisë Shqiptare, Akademik Marenglen Verli, në një leksion me titull “Çështja e Kosovës dhe Stabiliteti i Shtetit Shqiptar” bëri një analizë kronologjike të ngjarjeve të ndërthurura në Kosovë dhe Shqipëria që nga 17 Dhjetor 1912.
Udhëheqësi akademik në Universitetin “FON” Gostivar, prof. dr. sc Zeqirja Idrizi në punën e tij mbi “Derali dhe roli i Mehmet Pashë Deralit mbi shpalljen e pavarësisë” “dha një përmbledhje të shkurtër të rolit dhe veprës së patriotit të madh, intelektualit, strategut ushtarak, politikanit dhe ministrit të parë shqiptar të Mbrojtjes Mehmet Hasan Derali.
Prof. Dr. Sc. Muhammed Shatri, një ish-studiues në Institutin e Historisë së Kosovës, përshkroi madhësinë aktuale të territorit shqiptar, ndarjen administrative dhe përbërjen e popullsisë deri në fund të vitit 1912, duke përmendur përkufizimin e ideologëve. Dhe studiuesit Sami Frasheri për shtrirjen e Shqipërisë etnike në Ballkanit.
Tingulli i kitarës së studentit L. Peretić të shkollës së muzikës “Pavle Markovac” e bëri këtë simpozium edhe më të këndshëm, dhe interesimi i pjesëmarrësve, veçanërisht studentëve që erdhën për të dëgjuar për faktet e fundit historike në lidhje me këtë ngjarje ishte unik. Për më tepër, këshilltari ligjor i Shërbimit për Promovimin e të Drejtave të Njeriut në Qytetin e Zagrebit Zheljko Zaninović shprehu komplimente për simpoziumin në këtë nivel dhe theksoi se ai ka vlerë historike dhe kulturore jo vetëm për shqiptarët por edhe për kroatët sepse u jep atyre mundësia për të mësuar më shumë rreth popullit shqiptar.

Ne jemi krenar që ky simpozium shkencor u është shtuar një numri ngjarjesh kulturore me rastin e 100 vjetorit të pavarësisë së Shqipërisë, të cilat po mbahen në Shqipëri, në diasporë dhe në Kroaci. Historianë dhe ligjërues të nderuar të këtij simpoziumi gjithashtu shprehën mirënjohjen e tyre të sinqertë për mikpritjen tonë dhe theksuan veçanërisht ekipin organizator të Këshillit në nivelin e tyre të lartë të profesionalizmit.