Romani “Othello, një Arab nga Vlora” i Ben Blushit promovuar në Zagreb

Në ambientet e Klubit të Shkrimtarëve në Zagreb, 23. Tetor 2015 Koordinimi i këshillave dhe përfaqësuesve të pakicave kombëtare të Qytetit të Zagrebit në bashkëpunim me Këshillin e Pakicës Kombëtare Shqiptare të Qytetit të Zagrebit dhe Shoqatën e Shkrimtarëve Kroatë organizuan një mbrëmje letrare me shkrimtarin Ben Blushi, fitues i Çmimit të Bashkimit Evropian për Literatura për librin “Othello, një Arab nga Vlora”.

Raško Ivanov, Nënkryetar i Koordinimit të Këshillave dhe Përfaqësuesve të Pakicave Kombëtare të Zagrebit dhe Šuip Ziberi, President i Këshillit të Pakicës Kombëtare Shqiptare të Qytetit të Zagrebit, përshëndetën në mbrëmjen letrare; Znj foli për librin. Valbona Nathanaili, UET Press, znj. Ivana Simić Bodrožić, shkrimtare dhe përfaqësuese e Shtëpisë Botuese Ljevak, e cila do të botojë një roman në Kroaci “Othello, një Arab nga Vlora”, si dhe autorin Blushi.

Shkrimtari Blushi iu përgjigj pyetjeve të lexuesve, duke treguar se si lindi ideja për personazhin e Othello 21. shekulli, gjithashtu tregoi udhëtimin e Otellos nga Venecia në Vlorë, duke vënë në dukje se Otello i tij është i veçantë dhe i ndryshëm nga Othello i Shekspirit, megjithëse të dy kanë fundin e njëjtë. Shkrimtari Blushi vuri në dukje përmes paralelizimit se fati i Otellos ishte fati i mijëra emigrantëve të paragjykuar dhe të përbuzur nga shoqëria evropiane. Pjesë nga romani në gjuhën kroate dhe shqipe u interpretuan nga aktorët Doris Šarić Kukulica dhe Leonard Hamitaj. Shkrimtari Blushi është autori i tretë, pas Ismail Kadare dhe Visar Zhiti, veprat e të cilëve janë përkthyer në kroatisht. Romani “Othello, një Arab nga Vlora” është përkthyer në shtatë gjuhë të huaja.

Përktheu: MO