Promoviran u Zagrebu roman književnika Bena Blushija “Otelo, Arapin iz Valone”

U prostorijama Kluba književnika u Zagrebu, 23. listopada 2015. Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba u suradnji s Vijećem albanske nacionalne manjine Grada Zagreba i Udrugom hrvatskih književnika, organizirali su književnu večer s piscem Benom Blushijem, pobjednikom Nagrade Europske unije za književnost za knjigu “Otelo, Arapin iz Valone”.

Na književnoj večeri su pozdravili Raško Ivanov, potpredsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagreba i Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba; o knjizi su govorili gđa. Valbona Nathanaili, UET Press, gđa. Ivana Simić Bodrožić, pisateljica i predstavnica Izdavačke kuće Ljevak, koja će izdati roman na hrvatskom jeziku “ Otelo, Arapin iz Valone”, kao i sam autor Blushi.

Pisac Blushi odgovarao je na pitanja čitatelja, ukazujući kako je došlo do ideje za lik Otela 21. stoljeća, pokazao također Otelov put iz Venecije do Valone, istaknuvši da je njegov Otelo poseban i drugačiji od Šekspirovog Otela, iako oboje imaju isti završetak. Pisac Blushi putem paralelizacije ukazao da je Otelova sudbina, sudbina tisuće imigranata koji su prejudicirani i prezirani od strane europskog društva. Ulomci iz romana na hrvatskom i albanskom jeziku izveli su glumci Doris Šarić Kukulica i Leonard Hamitaj. Pisac Blushi je treći autor, poslije Ismaila Kadarea i Visara Zhitija, čija djela su prevedena na hrvatskom jeziku. Roman “Otelo, Arapin iz Valone” se prevodi na sedam stranih jezika.

Prevela: M.O.