Koncert nga dyshja Petrit Çeku dhe Klaidi Sahatçi

Me rastin e 103. përvjetori i pavarësisë së Republikës së Shqipërisë, Këshilli i Pakicës Kombëtare Shqiptare të Qytetit të Zagrebit organizoi të 30-tën. Nëntor 2015 në sallën e madhe të Institutit Kroat të Muzikës, një koncert i muzikës klasike nga dyshja Petrit Çeku, kitarë dhe Klaida Sahatçi, violinë. Muzikantë të njohur shqiptarë kanë interpretuar vepra të kompozitorëve botërorë dhe shqiptarë për një audiencë të gjerë. Koncerti u shoqërua nga Ambasadorja e Republikës së Kosovës në Republikën e Kroacisë, znj. Shkendije Geci-Sherifi dhe presidentët e këshillave dhe shoqatave të pakicave kombëtare në Zagreb. Koncerti u realizua nën drejtimin e Xhevdet Sahatxhi, prof.

Petrit Çeku nga Prizreni (Kosovë) u diplomua në 2008. në Akademinë e Muzikës në Zagreb dhe studioi me Manuel Barruec në Konservatorin Peabody në Baltimore (SHBA). Ai ka interpretuar në të gjithë Evropën dhe Amerikën e Veriut me recitale solo dhe si solist me orkestra simfonike si Orkestra Simfonike Allentown, Orkestra Simfonike e Baltimore, Orkestra e Dhomës Filarmonike Çeke, Orkestra Shtetërore St. Petersburg, Orkestra Simfonike e Radios dhe Televizionit Shqiptar, Filarmonia e Kosovës dhe Filarmonia e Zagrebit.Gjatë karrierës së tij të pasur, ai fitoi nëntë çmime të para në konkurset ndërkombëtare të kitarës, përfshirë konkursin Christopher Parkening në Malibu (2012, SHBA), Schadt në Allentown ( 2011, SHBA)., Maurizio Biasini në Bolonjë (2011, Itali) dhe konkursin Michele Pittaluga në Alessandria (2007, Itali). Në vitin 2008 u dha çmimi vjetor “Muzikant i Ri i Vitit” dhënë nga Filarmonia e Zagrebit.

Klaidi Sahatçi nga Tirana, 1994 Ai u diplomua në violinë me shumë sukses, mori mirënjohje nga Konservatori “Mr. Verdi ”në Milano. Më vonë u specializua në Akademinë “W. Stauffer ”në Kremona dhe Lion. Klaidi Sahatci debutoi në një moshë shumë të re me Orkestrën Simfonike të Radio Televizionit Italian në Milano. Si solist ai ka interpretuar me orkestra kryesore, duke përfshirë: Orkestrën Tonhalle Zurich, Orkestrën Italiane të Zvicrës, me Orkestrën Kombëtare të Lyonit, Orkestrën e Dhomës së Cyrihut, Virtuosi Italian, Shkallën Cameristi, Orkestrën Kombëtare të Kilit. Si pjesë e muzikës orkestrale, ajo ka fituar disa konkurse ndërkombëtare që nga viti 1995. deri në 2001 në 2001 në “Violon Solo” të Orkestrës Kombëtare të Lionit, në 2001. -2004. violinë zëvendësuese e Orkestrës Italiane të Zvicrës, 2004-2007. maestro i parë i koncertit për Orkestrën e Dhomës së Cyrihut; 2007 -2009. violina e parë zëvendësuese për Teatrin dhe Orkestrën Filarmonike të Scala Milan, dhe që nga viti 2009. ishte maestro i parë koncert për Orkestrën Tonhalle në Cyrih. Ai është profesor i violinës në Shkollën Universitare, Konservatorin në rajonin Italian të Zvicrës. Ai ka regjistruar për Mezzo, CLC, France3 dhe TLM në Francë, Radio Rai në Itali, DRS dhe RTSI në Zvicër dhe Gasparo Records në SHBA.

Përktheu: MO