Koncert duo Petrit Çeku i Klaidi Sahatçi

Povodom 103. obljetnice neovisnosti Republike Albanije, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirao je 30. studenog 2015. godine, u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, koncert klasične glazbe duo Petrit Çeku, gitara i Klaidi Sahatçi, violina. Poznati albanskih glazbenici izveli su djela svjetskih i albanskih skladatelja za široku publiku. Koncert su pratili veleposlanica Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, gđa. Shkendije Geci-Sherifi i predsjednici vijeća i udruga nacionalnih manjina u Zagrebu. Koncert je realiziran pod vođenjem Xhevdeta Sahatxhija, prof.

Petrit Çeku iz Prizrena (Kosovo) je diplomirao 2008. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu a usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, Kosovske filharmonije i Zagrebačke filharmonije.Tokom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na internacionalnim gitarskim natjecanjima među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD), Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (2007., Italija). U 2008. je nagrađen godišnjom nagradom “Mladi glazbenik godine” koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija.

Klaidi Sahatçi iz Tirane, 1994. godine je diplomirao violinu uz odličan uspjeh, dobio je priznanje Konzervatorija “G. Verdi” u Milanu. Specializira se kasnije na Akademiji “W. Stauffer” u Kremoni i Lyonu. Klaidi Sahatci debitira jako mlad sa Simfonijskim orkestrom talijanske Radio televizije u Milanu. Kao solist nastupao je s velikim orkestrima, uključujući: Tonhalle orkestar Zurich, talijanski orkestar Švicarske, s Nacionalnim orkestrom Lyona, komorni orkestar u Zurichu, talijanski Virtuosi, Cameristi Scale, Čileanskim Nacionalnim orkestrom. Kao dio orkestralne glazbe osvojila je nekoliko međunarodnih natjecanja od 1995. do 2001. godine na mjestu “Violon Solo” Nacionalne Orchestre Liona, u 2001. -2004. zamjenska violina Talijanskog orchestra Švicarske, 2004.-2007. prvi koncertni maestro za komorni orkestar Zurich; 2007. -2009. prva zamjenska violina za Orkestar Teatra Milanske Skale i Filharmonije, a od 2009. godine je prvi koncertni maestro za Orkestar Tonhalle u Zurichu. Profesor je violine na Sveučilišnoj škola, Konzervatorija u talijanskoj regiji Švicarske. Snimao je za Mezzo, CLC, France3 i TLM u Francuskoj, radio Rai u Italiji, DRS i RTSI u Švicarskoj i Gasparo Records u SAD-u.

Prevela: M.O.