Recital “Kur era mbart fjalë”

Shoqëria Drama Shqiptare “MËRGIMTARI” në bashkëpunim me Këshillin e Pakicës Kombëtare Shqiptare të Qytetit të Zagrebit 11. Dhjetor 2015 Në sallën e Teatrit të Kukullave në Zagreb, ai interpretoi me sukses një recital me titull “Kur era mbart fjalët”, me vepra të autorëve shqiptarë dhe botërorë. Recitali, drejtuar nga Leonard Hamitaj, ishte një ndërthurje e artit të fjalës dhe muzikës nga kompozitorë shqiptarë dhe botërorë. Përmes monologjeve satirike nga Alia Asllani, Naim Frasheri dhe Dritter Agolli, interpretuesit Leonard Hamitaj dhe Mafis Zendeli prekën temat socio-politike të shoqërisë shqiptare. Poezia liriko-epike e autorëve: Dino Mehmeti, Asdreni, Nehat Jahiu, Driter Agolli, Pashko Vase dhe Omar Khayama i ri Leonid Kushnini, Agnes Smakiqi, Krenar Kadri përmes fjalëve dhe emocioneve sollën ngjyrat e historisë, ngjyrat e jetës, ngjyrat e dashuria, ngjyrat e vërteta shqiptare.

Veçanërisht nxjerrim në pah nga ky recital performancën nga vepra “Rubaiyat” të autorit me famë botërore Omar Khayyama, e cila u përkthye në shqip falë Fan Nolit. Rikthimi në skenë i veprave më të mira letrare shqipe, falë Shoqërisë Drama Shqiptare “Mërgimtari”, për herë të tretë, kjo shfaqje konfirmon se poezia e shkrimtarëve tanë sot mbetet burim frymëzimi dhe krenarie për brezat e rinj. Recital u ndoq gjithashtu nga kitaristët e rinj të suksesshëm Lucija Štivčević dhe Antonio Kolovrat, të cilët u vlerësuan disa herë dhe në Dhjetor 2015. ishin fituesit e çmimit 53. Konkursi Shtetëror i Muzikës së Dhomës për studentët e muzikës, i cili interpretoi një pjesë muzikore të autorëve botërorë në një recital për audiencën: Ulrich Wedlich, F. Mompou dhe Alexis Rago nën drejtimin e Profesor Xhevdet Sahatxhiju.

Përktheu: MO