Susret sa ministrom pravosuđa Republike Makedonije Blerimom Bexhetijem

Ministar pravosuđa Republike Makedonije Blerim Bexheti sastao se sa predstavnicima Vijeća albanske nacionalne manjine grada Zagreba

Tijekom službenog boravka u Republici Hrvatskoj, delegacija Republike Makedonije na čelu sa Predsjednikom Gjorgeom Ivanovom, dio delegacije predstavljao je i Ministar Pravosuđa Blerim Bexheti, ostvarili su službeni sastanak sa najvišim hrvatskim državnim dužnosnicima. Ministar Bexheti sa svojim homologom Draženom Bošnjakovićem potpisali su za pravno područje sporazum o izručenju.

Također, Ministar Bexheti 1. studenog 2011. u Zagrebu, u pratnji šefa svog kabineta, Bashkima Ametija sastao se sa predstavnicima Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, gdje je primljen od strane članova Vijeća predvođeni na čelu sa predsjednikom dr.Gzimom Rexhepijem. Na ovom sastanku su bili prisutni i ministar-savjetnik veleposlanstva Republike Makedonije Redžep Saliu, kao i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije Mehmetali Zenuni.

U toplom i bratskom razgovoru predstavnici Vijeća dali su do znanja Ministru koje funkcije, djelatnosti i ciljeve vrši Vijeće, među kojima su: zaštita i potvrđivanje interesa pripadnika albanske manjine u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ali također i daljnje očuvanje i obogaćivanje našeg albanskog kulturnog identiteta.

Članovi su nastavili razgovor vezan za probleme albanaca koji žive u Makedoniji, jedan od kojih je i neuspjeh primjenjivanja prava albanskog jezika kao službenog jezika za komunikaciju u regijonalnim uredima središnje vlade, kao što predviđa Ohridski Sporazum.

Predsjednik Gzim Rexhepi je izrazio zadovoljstvo i ponos za dolazak Ministra Pravosuđa u uredu Vijeća, ali ovaj dolazak ima i posebno značenje nakon što je novo Vijeće u počecima rada i posjet jednog ministra pravosuđa donosi sreću u iduće četiri godine njegova rada.