Studijsko putovanje djece i mladih u organizaciji Vijeća u Poreč

Nedjelja, 5.11.2023.

Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba po treći put je organiziralo jednodnevno studijsko putovanje za djecu i mlade. Ovoga puta smo posjetili grad Poreč.

U istarskom gradu nas je dočekao predsjednik Vijeća Albanaca Grada Poreča Idriz Sulejmani, kao i Sara Dželili, profesorica engleskog jezika koja nam je na albanskom jeziku organizirala turistički obilazak Poreča. 

Predsjednik Sulejmani organizirao je druženje u prostorijama Vijeća gdje smo razgovarali o budućoj suradnji obaju Vijeća. Izmijenili smo i međusobna iskustva te kako poboljšati integraciju naših ljudi u zajednicu, kao i aktiviranje mladih te kako spriječiti njihovi asimilaciju.

Nakon razgledavanja grada uputili smo se na zajednički ručak, gdje su se djeca, ali i svi drugi zainteresirani mogli upoznati i sa životinjama – magarcima.

– Rad s djecom i mladima nam mora biti prioritet. Naša djeca moraju polaziti nastavu albanskog jezika kako bismo sačuvali našu budućnost, a time i naš identitet. Naša je zadaća organizirati stručan i motivirajući kadar nastavnika, a zadaća svih nas je upisivati djecu na nastavu albanskog jezika. Naše Vijeće će nastaviti s obilaskom gradova u Hrvatskoj te upoznati Albance u njima i razmijeniti bogata iskustva – poručio je predsjednik Vijeća Emirat Asipi.

Ovim putem još jednom zahvaliti našim domaćinima u Poreču, koji su nam iskazali velikodušnu i toplu dobrodošlicu.