30. godišnjica Islamske gimnazije u Zagrebu

Subota, 4.11.2023.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Emirat Asipi sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice osnivanja Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu, nekadašnju zagrebačku medresu.

Akademija je održana u kino-dvorani Studentskog centra u Zagrebu, a prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i predstavnici Sveučilišta u Zagrebu te predstavnici vjerskih institucija Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

Zagrebačku medresu završilo je 302 učenika, a Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića njih 230, među kojima su i brojni Albanci u Hrvatskoj, koji su danas uspješni i aktivni članovi naše zajednice. 

– Obrazovanje i odgoj su prioritet našeg rada u Vijeću. Posebice rad s mladima i djecom kako bismo ih integrirali u društvo, ali istodobno sačuvali naš albanski autohtoni identitet – rekao je predsjednik Vijeća Emirat Asipi.

Svečanu akademiju upotpunili su izvođenjem ilahija kor Behram-begove medrese iz Tuzle i kor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.