Ljetna škola za učenike nastave albanskog jezika u Hrvatskoj

Savjet albanskih učitelja u Hrvatskoj u suradnji sa Vijećem albanske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirao je ljetnu školu albanskog jezika i kulture za učenike nastave albanskog jezika Zagreba, Osijeka i Đakova, koja je ove godine održana u Selce.

Tijekom šest dana ljetne škole učenici su proširili znanje, ali se i zabavljali u jezičnim, literarnim, glazbenim, likovnim, sportskim i dramskim radionicama. Učenici razvijali interes za korištenje albanskog jezika i književnosti u svim uvjetima i okolnostima komuniciranja.

Na radionicama su obrađivali teme o prirodi, životinjama, albanskim nacionalnim simbolima, albanskom jeziku, virtualne šetnje u gradovima Albanije. Profesorica Đurđica Ramqaj ujedno i turistički vodič, govorila je učenicima o Primorsko-goranskoj županiji i drugim županijama u Hrvatskoj na albanskom jeziku.

Također učenici su pjevali albanske pjesme, recitirali, glumili, pisali, crtali i igrali zagonetke, albanske narodne igre i druge sportske igre. Voditeljica ljetne škole bila je učiteljica Melita Orešković, dok je nastavnik Mendu Imeri i profesorica Đurđica Ramqaj vodili radionice, a učenike također je pratila i jedna asistentica.

Učitelji i učenici u dvorištu odmaralište Trešnjevka priredili i slavili Dan žetve, to je tradicija koja potječe iz antičkog doba u području Myzeqeja u Albaniji. Pjevali su albanske pjesme posvećene žetve, plesali, pripremili stol s pšenicom, kukuruzom, brašnom i fritulama(petulla) koje je ispekla asistentica Sadife, koja je djeci pokazala bakin recept.

Učitelji, predavači i asistenti volontiraju i daju dragocjeni doprinos da albanska djeca razvijaju i očuvaju nacionalni identitet kroz jezičnu, književnu, glazbenu, likovnu i dramsku radionicu.  Učenici napisali i razglednice „ Përshëndetje nga Selce” za roditelje i prijatelje. Posjetili SU Akuarium u Crikvenici, gdje su pogledali 300 vrste ribe i imali jednodnevni izlet brodom u Vrbnik.

Ljetnu školu financirali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, roditelji učenika i drugi donatori.