EDUKATIVNO-TURISTIČKA ŠETNJA ZAGREBOM

Povodom završetka školske godine, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba 13. lipnja 2021. godine organiziralo je šetnju Zagrebom za polaznike nastave albanskoga jezika i kulture pod nazivom „Flasim per Zagrebin shqip/ Govorimo o Zagrebu na albanskom jeziku“. 

Na jedan su dan polaznici nastave albanskoga jezika i kulture iz Zagreba i Zagrebačke županije postali i turisti u lijepom Zagrebu, slušali razne priče i anegdote o povijesti i kulturi grada na albanskom jeziku uz vodstvo učiteljice Melite Orešković i turističke vodičice, profesorice Đurđice Ramqaj. Učenici su bolje upoznali doprinos Albanaca u razvoju grada Zagreba i Hrvatske i povezivanju dviju kultura.

Edukativnoturistička šetnja započela je ispred Hrvatskog narodnog kazališta kroz Frankopansku ulicu do Dalmatinske gdje su vidjeli spomen-ploču albanologu dr. Milanu Šufllayu. Potom su otišli do Mesničke ulice gdje se nalazi spomenik Andriji Kačiću Miošiću. Šetnju su nastavili Ilicom do Uspinjače kojom su se odvezli na Gornji grad i posjetili Trg sv. Marka, Dverce, Katarinin trg i Kamenita vrata, spustili se Radićevom ulicom do Tkalčićeve i Dolca, prošli pokraj Zagrebačke katedrale, te se preko Europskog trga i Trga bana Josipa Jelačića uputili  na Zrinjevac. Na kraju šetnje, učenici, roditelji, organizatori i predstavnice Veleposlanstva Republike Albanije družili su se u parku Zrinjevac. (M.O.)